ČERVENÁ ŘEPA SEMENA NA KLÍČKY /20 gramů/

Kód: KL92
29 Kč
Položka byla vyprodána…

Beta vulgaris subvar. cicla

Detailní informace

Detailní popis produktu

*ČERVENÁ ŘEPA patří mezi zeleninu, kterou člověk pěstuje po staletí a již dávno bylo známo, že obsahuje řadu prospěšných látek a jsou bohaté na živiny a prvky, které se běžně v zelenině nevyskytují, jako jsou rubidium a cesium. Klíčky se svou chutí příliš neliší od červené řepy, jak ji známe z konzumace kořene.  Klíčky nejen dobře chutnají, ale také dobře vypadají na talíři jako příloha (krásna červeně burgundová barva) či vhodně doplňují různé saláty. Lze použít i do polévek (třeba místo listové petržele) nebo na zdobení brambor.

*Tyto klíčky jsou optimální pro přípravu většiny salátů či příloh, pomazánek, nebo jen tak na chleba s tvarohem nebo máslem.

*Klíčky obsahují řadu prospěšných vitamínů zejména vitamínu C, A, B1, kyselinu foliovou a již zmiňované rubidium a cesium, jejichž nedostatek je častou příčinou špatných pocitů, rozdráždění a neklidného spánku. Klíčky taktéž obsahují kobalt, který je nezbytný při tvoření červených krvinek, což je neocenitelné při léčbě anemie. Další obsažené látky dobře působí na kůži ( zdravý vzhled), vylepšuje stav vlasů a nehtů, snižují krevní tlak a zbavují organismus škodlivých kyselin. V klíčcích obsažený betacyanin, který zodpovídá za sytou barvu řepy, působí proti tvoření nádorů. S ohledem na to, že klíčky obsahují kyselinu foliovou, tak doporučujeme konzumaci ženám v těhotenství.  Prospěšnost klíčků jednotlivých semen je popsaná v jiných aukcích se semeny na klíčky. Klíčky řepy obsahuji hodně vlákniny, která zlepšuje trávení a konzumace při astrologických problémech je přímo doporučována.

 

*Pravidelná konzumace klíčků zeleniny snižuje riziko infarktů, obsahuje antioxidanty a látky působící proti tvorbě rakovinových buněk a obecně reguluji chod organismu a snižují množství zlého cholesterolu.

Pokud nekonzumujeme v syrovém stavu, postačí trocha oleje na pánev a osmahnutí směsi klíčků. Takto podáváme jako přílohu, můžeme namixovat s vařenou rýží, nudlemi, orestovaným masem pokrájeným na plátky. Doporučujeme jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování

Upozornění: před konzumaci klíčků je nutno dobře odstranit semenné skořápky, které jsou velmi tvrdé a pro člověka nestravitelné. Není to žáden problém, většinou postačí propláchnutí silným proudem vody nebo jednoduché „vyčesání „ prsty.

 

Obecně o klíčcích

Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.

 

Klíčení semen ČERVENÉ ŘEPY na klíčky

Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 10 hodin. Semena pak propláchneme. Mix necháme klíčit na tmavším místě, Klíčíme ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce, lze klíčit i v sklenici.  Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-4 dny) První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 5 až 7 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. 2 X DENNĚ KLÍČKY PROPLACHUJEME VODOU. Klíčky lze konzumovat od velikosti 3-5 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 5 -7  cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout A ZBAVIT TVRDÝCH SEMENNÝCH SLUPEK. Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden.


Balení 10 gramů

Doplňkové parametry

Kategorie: Semena na klíčky
Hmotnost: 0.03 kg
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: