ČEKANKA OBECNÁ ODRŮDA PALLA ROSSA 3 HLÁVKOVÁ/1700 SEMEN/

Kód: SA9
27 Kč

Detailní informace

Detailní popis produktu

*Čekanka patří mezi nejstarší druhy zeleniny. V současné době se postupně vrací do jídelníčků a na trhu se objevila řada pěstitelských odrůd, které se charakterizují zejména rozmanitosti barev či tvarů, tak i větší odolnosti. Čekanka odrůda PALLA ROSSA 3 patří mezi červené odrůdy a má velmi pevnou, kulovitou hlavu. Čekanka obsahuje větší množství inulinu, který je významným zdrojem dietetické vlákniny s příznivými účinky na činnost trávicího traktu, má netoxikující účinky na organismus a zejména v zimních měsících je významným přírodním zdrojem živin či minerálních látek. Doposud patří na pultech obchodů mezi drahou zeleninu, ale pokud se rozhodnete ji vypěstovat sami, tak ušetříte značné peníze a odměnou bude chutná zelenina v období, kdy nic na zahradě neroste.

*Pěstování:Abychom získali puky nejlepší kvality, tak celý proces má 2 fáze – vypěstování kořenů a získání čekankových puků.Kořeny: semena vyséváme od konce května až do konce srpna do hluboko propracované půdy v rozponu 30x30-50cm. Půda by měla být hlinito-písčitá průměrně vlhká. Podle toho, kolik rostlin vzejde, sjednotíme na rozestupy 10 – 15 cm. Rostlinu ponecháme vývoji, případné květní stvoly zastřihneme. Kořeny se sklízí od září do října, kdy by měly dosáhnout síly 2-4 cm. Po seříznutí listů na výšku 2 – 3 cm uskladníme v teplotě do započetí rychlení při teplotě 1 – 2°C, ideální je místnost s vysokou vlhkostí.

*Pro rychlení lze použít plastové bedýnky, kde umístíme vrstvu velmi vlhké zeminy, rozložíme kořeny s tím, že konec se setnutými listy je nahoře a zasypeme směsí rašeliny zeminy a písku (možno i jednotlivé složky). Vše provlhčíme a uložíme do temné místnosti. Pokud skládáme bedýnky na sebe, tak tam musí být dostatečná prostor pro vzrůst puků. V případě, že použijeme skleník, je nutno jej zatemnit nebo bedny resp. osazený prostor přikrýt neprůhlednou folií.

*Čekanka se rychlí ve tmě a navíc lepší jsou teploty nižší. Ke konzumaci slouží světlý pupen, který vyrůstá bez přístupu světla z vrcholu kořene. Pro rychlení je optimální vysoká vzdušná vlhkost 80- 95 %, proto vesměs ideálním místem je sklep. Čím větší je teplota, tím rychleji se puk vyvíjí, u teplot kolem 5 ?C je doba vývoje kolem 2 měsíců, pokud teplota dosahuje 17 až 21 ?C, tak doba se zkrátí na 3-4 týdny. Důležitý je pomalý vývoj při nízkých teplotách, protože příliš vysoká teplota a světlo většinou způsobují to, že puky hořknou.
*Doma můžeme puky rychlit v černém foliovém pytli, bedýnce vystlané folií, kbelíku či plastovém kontejneru. Na dno nalijete cca 10 cm vody. Do prostoru vedle sebe naskládejte kořeny a prosypte zeminou, pískem nebo rašelinou. Prostor nad hlavami kořenů zůstane volný pro prorůstání puků. Čekanku lze rychlit také ve skleníku, s kořeny zapuštěnými do záhonu. Porost ale musíte zatemnit.
Balení obsahuje základní návod k použití v podobě obrázků.

Balení 5 gramů cca/1700 semen/

Doplňkové parametry

Kategorie: Saláty
Hmotnost: 0.01 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: