BRUKEV ČERNÁ SEMENA NA KLÍČKY /20 gramů/

Kód: KL127
29 Kč
Skladem (5 ks)

Brassica nigra

Detailní informace

Detailní popis produktu

Brukev černá patří mezi další rostliny, kterých klíčky jsou velmi bohaté na látky prospěšné pro náš organizmus.

 

Klíčky brukve černé ( hořčice černé) mají pikantní, výraznou chuť a aroma. Charakreristický je také rychlý růst rostlin. Oproti jiný druhům brukví (hořčic) obsahují více fytoncidů, které působí antibakteríálně a taktéž obsahuje více vitamínu B, který posiluje imunitu těla a procesy s ní související. Klíčka dále obsahují mnoho zdraví prospěšných výživných látek jako je vláknina, saponiny, flavonoidy a rostlinné hormony, které regulují fungování celého těla a krevního oběhu.

Klíčky brukve (hořčice) černé jsou jednodušší pro klíčení, než semena hořčice bílé, protože při klíčení vytváří daleko méně slizu a proto následné čištění a zpracování je rychlejší.

 

Klíčky brukve černé mají pikantní chuť a mohou být konzumovány jak za studena, tak i po tepelné úpravě. Používají se jako pikantní doplňek na sendviče, do těstovin, salátů, jako příloha k sýrům a k vaječným pokrmům.

Samotná semena mohou také sloužit jako koření při konzervaci okurek a při domáci výrobě pikantní hořčice.

 

Sušená a drcená semena smíchaná s vodou se používají k obkladům proti kašli, zánětům, svalovým bolestem, revmatismu a k prokrvení kůže, obklady se však dělají krátkodobě, aby nedošlo k podráždění kůže. Vnitřní užití semen v malých dávkách zvyšuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Oleje ze semen se užívá také k podpoře růstu vlasů.

 
 Obecně o klíčcích

Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.

 

Klíčení semen na klíčky BRUKEV ČERNÁ

Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 10 hodin. Semena pak propláchneme a necháme klíčit na tmavším místě.  Klíčíme nejlépe ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce, lze klíčit i v sklenici.  Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-5 dnů). První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 5 až 6 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. Klíčky lze konzumovatod velikosti 2-4 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 5 -7  cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout.Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden

 

Balení 20 gramů

Doplňkové parametry

Kategorie: Semena na klíčky
Hmotnost: 0.02 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: