TUŘÍN, ODRŮDA BRUKEV NADMOŘSKÁ /3000 SEMEN/

Kód: NB1
29 Kč

Brassica napus L. var. napobrassica

Detailní informace

Detailní popis produktu

TUŘÍN, BRUKEV, kvaka, kvačka ….. to jsou názvy super zeleniny, která patří mezi nejodolnější kořenové zeleniny. Lidstvo jej konzumuje už 4000 let. Tuřín se vrací a v Česku získává velmi rychle zpět své příznivce. Tato dobře rostoucí odrůda patří mezi středně rané odrůdy a má vegetační období cca 145-160 dnů a je určená pro venkovní pěstování pro podzimní sběr. Dužina je krémově žlutá, jemná, velmi chutná (zvláště u mladých rostlin).

Jedná se o robustní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovaných zelenin. Je chutným, vynikajícím a hlavně zdravým doplňkem podzimní a zimní stravy. Tuřín obsahuje 90 % vody. Sušina obsahuje vitamín C, karoten, vlákniny, bílkoviny, tuky a vápník. Má hojivé a léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí. Tuříny působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev. Taktéž je znám protirakovinný účinek.  Jeho vláknina zvyšuje peristaltiku střev. Díky vápníku obsaženému ve vláknině je doporučován jako doplněk vhodný při zlomeninách a osteoporóze. Látky obsažené v tuřínu působí proti řadě kožních onemocnění, čistí krev a je používán jako posilující doplněk při plicní a kostní tuberkulóze. Obsah síry pomáhá při onemocnění kůže a vypadávání vlasů. Za ještě zdravější jsou pokládány listy. Nať tuřínu obsahuje kromě minerálů vitamín C, vitamín A, B1, B2, kyselinu listovou a řadu proteinů.

Hlízy můžeme konzumovat za syrova nebo vařit. Listový tuřín se dusí jako kapusta nebo špenát. Dobře chutná opečený, výborný je když ho přidáte do různých zeleninových směsí. S brambory vytváří velice zajímavou chuťovou kombinaci. Jinak bulvy se nejčastěji konzumují vařené, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé plody tuřínu jsou velmi chutné i syrové. Vynikající je rovněž tuřín opečený jako hranolky.

Tuříny nemají rády těžkou a převlhčenou půdu a dobře prosperují i ve vyvýšených záhonech. Hnojit je příliš nemusíte. Tuřín je odolný vůči chladnému počasí. V Anglii se pěstuje a používá ve velkém. Tuřín vyžaduje však slunečné stanoviště. Zálivka je střední, ne moc, aby bulvy nehnily. Má dobrý přírůstek a dobře se uchovává po celé zimní období – stačí chladné a suché místo. Bulvy tuřínu se sklízí od září klidně až do prosince. V tomto období to, co nepotřebujete hned na podzim necháte v zemi a vytahujete podle potřeby. Na podzim a v zimě můžete také uložit seříznutou horní část bulvy do misky s vodou. Nať vám pak bude dorůstat.

Setba: Tuřín vysazujeme koncem začátkem dubna. Sadba je mělká, sadíme do hloubky cca 1 cm do řádků vzdálených cca 40 cm od sebe. Vzdálenost mezi rostlinami dodržujte okolo 30 cm. Předpěstovávat není třeba, ale pokud nějaká rostlinka nevzejde, můžeme ji dosadit. Chcete-li tuřín pěstovat na nať, můžete ji sázet i během léta.

Rozestupy: doporučujeme při zahradním pěstování ve sponu 40-50 cm  x  20-30 cm

Sběr: září až říjen

BALENÍ 10 gr. /cca 3000 semen/

Doplňkové parametry

Kategorie: Exotická zelenina a ostatní
Hmotnost: 0.015 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: