KADEŘÁVEK, KADEŘAVÁ KAPUSTA ČERVENÁ, JARMUŽ SEMENA NA KLÍČKY/10 GRAMŮ/

Kód: BNR8
29 Kč

Brassica napus pabularia

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kadeřávek (kadeřavá kapusta, jarmuz) patří mezi domácí zeleninu, kterou člověk v našich podmínkách pěstoval po staletí a již dávno bylo známo, že obsahuje řadu prospěšných látek a jsou bohaté na živiny a prvky. Nicméně stala se zapomenutou a teď znovuobjevenou zeleninou, která je zařazena mezi super potraviny tj. potraviny, které mají neskutečně blahodárný vliv na funkci lidského organismu. ČERVENÁ odrůda má lehce pikantní chuť a atraktivní, dekorativní červenou barvu. Klíčky dobře chutnají, ale také dobře vypadají na talíři jako příloha a vhodně doplňují různé saláty. Lze použít i do polévek nebo na zdobení brambor.

Tyto klíčky jsou optimální pro přípravu většiny salátů či příloh, pomazánek, nebo jen tak na chleba s tvarohem nebo máslem či vejci.

Kadeřávek obsahuje řadu vitamínů, kde výrazně dominují vitamín C (daleko více než citrusové plody a vitamín K (výrazný vliv na sráženlivost krve) dále obsahuje řadu minerálů, kde nejdůležitější jsou železo, fosfor a draslík. Tato kombinace minerálů je ideální pro Vaši krev. Zajišťují dostatek krevního barviva a tím mají vliv na dobrý krevní oběh – nestane se Vám, že budete mít svalové křeče. Má vysoký obsah vápníku, což ovlivňuje kvalitu a stavbu kostí, nehtů a zubů.

 

Klíčky kadeřávku obsahuji hodně vlákniny, která zlepšuje trávení, působí proti zácpě, pročišťuje střeva a kadeřávek má schopnost na sebe vázat těžké kovy a odstraňovat je z organismu. Podporuje organismus v případě použití diet při řešení nadváhy.Dále obsahují řadu enzymů, obsažený hořčík á blahodárný vliv na psychiku, je významnou dietetickou potravinou nejen v podobě klíčků ale i jako součást nízkokalorického jídelníčku. Látky obsažené v kadeřávku při pravidelné konzumaci podle aktuálních výzkumů souvisí s ochranou organismu proti rakovině a předcházení rakovinových nádorů a posílení imunitního systému lidského těla.

Pravidelná konzumace různých klíčků zeleniny snižuje riziko infarktů, obsahuje antioxidanty a látky působící proti tvorbě rakovinových buněk a obecně reguluji chod organismu a snižují množství zlého cholesterolu.

Pokud nekonzumujeme v syrovém stavu, postačí trocha oleje na pánev a osmahnutí směsi klíčků. Takto podáváme jako přílohu, můžeme namixovat s vařenou rýží, nudlemi, orestovaným masem pokrájeným na plátky. Doporučujeme jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování.

Obecně o klíčcích

Klíčky jsou naklíčená semena, které jsou pro náš organismus perfektním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Klíčky lze doma vypěstovat buď v klíčící misce, nebo na vatě, kdy v podstatě za 10 dnů od výsevu máte k dispozici zelenou hmotu plnou minerálů a vitamínu. Klíčky jako takové jsou součástí v jídelníčků všech kultur jíž skoro 5000 let. Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E a ve srovnání s bílou moukou obsahují několikanásobně vyšší množství vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a draslíku.

Ideální je konzumovat klíčky syrové, kdy si tak zachovají maximum výživných látek a vitamínů. Jsou ideální do salátů, pomazánek nebo na pečivo. Klíčky se konzumují celé včetně kořenů. Tepelnou úpravou ztrácejí část své výživné hodnoty. Klíčky pomáhají k celkové očistě organismu, podporují léčbu srdečních a cévních nemocí a zároveň jsou vynikajícím zdrojem energie, minerálů a vitamínů.

 

Klíčení semen KADEŘÁVKU na klíčky

Semena nejdříve propláchneme ve vodě pokojové teploty. Semínka vysypeme do připravené a hlavně čisté nádoby a zalijeme vlažnou, již převařenou vodou. Namáčíme několik hodin – maximálně 10 hodin. Semena pak propláchneme. Klíčíme ve speciální misce na klíčky, kterou lze zakoupit u nás a která umožňuje klíčení více různých druhů klíčků najednou, nebo na vatě a na talíři nebo obyčejné misce. Pravidelně proléváme vodou (2-3x denně, dokud všechny klíčky nevzejdou (3-6 dnů) První klíčky vhodné ke konzumaci se nám objeví po 3 až 7 dnech. Po vyklíčení klíčící miska by měla být umístěná na teplém místě (min. 18 stupňů C, max 22 stupňů C) a na světle, nikoliv na přímém slunci. MINIMÁLNĚ 2 X DENNĚ KLÍČKY PROPLACHUJEME VODOU. Klíčky lze konzumovat od velikosti 5-7 cm, nejčastěji pak výhonky kolem 7-10 cm. Před konzumací klíčky důkladně opláchnout a zbavit semenných slupek. Klíčky uskladněné v chladničce vydrží týden.

Balení 10 g

Doplňkové parametry

Kategorie: Semena na klíčky
Hmotnost: 0.015 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: